Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-08@14:37:34 GMT

وسواس فکری عملیOCD  چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۴۱۲۰۲

وسواس فکری عملیOCD  چیست؟


به گزارش «تابناک»،اختلال وسواس فکری یا عملی، یک اختلال اضطرابی مزمن است که با اشتغال ذهنی مفرط در مورد نظم و ترتیب و امور جزئی و همچنین کمال‌طلبی همراه است، تا حدی که به از دست دادن انعطاف‌پذیری، صراحت و کارایی می‌انجامد.

در اختلال وسواسی-فکری عملی افکار وسواس‌گونه و اضطراب‌آور و ترس با وسواس‌های عملی همراه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این وسواس‌های عملی کارهایی وسواس‌گونه هستند که شخص برای کوشش در راه کاهش وسواس‌های فکری خود انجام می‌دهد. این کردارها تکراری و کلیشه‌ای و تا اندازه‌ای غیرارادی هستند.

  این اختلال را می‌توان مانند بیماری‌هایی مثل آسم و دیابت کنترل کرد، اما درمان دائمی برای آن وجود ندارد. این بیماری دارای پتانسیلی است که در پس زمینه باقی خواهد ماند، حتی اگر روی زندگی تاثیری نگذارد.

درمان این بیماری تنها با کنترل آن از طریق یک سری اقدامات امکان پدیر است، اما اگر این اقدامات موفق عمل نکنند خطر بازگشت بیماری وجود خواهد داشت. به این صورت که اگر از ابزاری که در درمان شناختی / رفتاری در اختیارتان قرار می‌گیرد درست استفاده نکنید یا دست از مصرف دارو‌ها بکشید به زودی شاهد بازگشت علایم بیماری خواهید بود.


شک و احساس گناه

در قرن نوزدهم، او سی دی را با عنوان «بیماری شک و تردید» می‌شناختند. وسواس فکری عملی باعث می‌شود فرد مبتلا، به اساسی‌ترین چیز‌ها در مورد خودش، دیگران و دنیایی که در آن زندگی می‌کند شک کند. بیمارانی وجود دارند که به توانایی جنسی، عقلی، ادراکشان و این که آیا مسئولیتی در مقابل امنیت دیگران دارند یا نه شک می‌کنند. همین‌طور بیمارانی وجود دارند که به زنده یا مرده بودن خودشان نیز شک می‌کنند. شک، یکی از آزاردهنده‌ترین ویژگی‌های وسواس فکری عملی است و قادر است بر هوش و عقل کاملا برتری یابد.

همین تردید است که باعث می‌شود یک چیز را صد‌ها بار نگاه و بررسی کنید یا سوال‌های بی‌پایان از خودتان و دیگران بپرسید و حتی زمانی که به پاسخ رسیدید تنها چند دقیقه به آن بسنده کنید و از روی آن بگذرید. در چنین شرایطی بیمار تنها زمانی که به پوچی تلاشش برای حل این تردید پی ببرد، قدمی به جلو برداشته است.  حس گناه بخش دیگر این اختلال است. فرد مبتلا به وسواس فکری عملی تقریبا درمورد همه چیز احساس گناه می‌کند و حتی نسبت به چیز‌هایی که هیچکس مسئولیتی در مقابل آن‌ها به عهده نمی‌گیرد نیز احساس مسئولیت می‌کند.  


‌ نمی‌توانید از فکر کردن وسواس‌گونه به آن دست بردارید

وسواس‌ها، رویداد‌های ذهنی هستند که طی یک فرآیند بیوشیمیایی به وجود می‌آیند. رویداد‌های ذهنی که به نظر می‌رسد به افکار واقعی خود شخص شباهت دارند، اما این طور نیست. در واقع فعل و انفعالات بیوشیمیایی را نمی‌توان با نیروی اراده متوقف کرد. مطالعاتی که درمورد سرکوب کردن افکار صورت گرفته است نشان می‌دهد درست در شرایطی که تلاش می‌کنید به چیزی فکر نکنید، بیشتر به آن فکر خواهید کرد. یکی از حقه‌هایی که می‌توان درمورد وسواس فکری به کار بست این است که اگر می‌خواهید به چیزی کم‌تر فکر کنید، بیشتر به آن فکر کنید. از سوی دیگر شما نمی‌توانید از هراس ناشی از وسواس فرار کنید. ترس و هراس نیز چیزیست که ریشه در ذهن دارد و تنها با پذیرفتن و روبرو شدن با آن است که می‌توانید به آن غلبه کنید نه با فرار کردن از آن. افراد مبتلا به او سی دی آنقدری که لازم است با ترسشان روبرو نمی‌شوند تا قادر باشند حقیقت را دریابند؛ در واقع بدون فعالیت خنثی کننده ترس‌ها توجیه نمی‌شوند و اضطراب به حال خود رها می‌شود.  

 درمان با دارو‌های شیمیایی موثر است، اما کافی نیست

این که انسان همواره دلش می‌خواهد برای هر مشکلی یک راه حل سریع و ساده و آسان پیدا کند امری ذاتی است. فرد مبتلا به وسواس فکری عملی دلش می‌خواهد با جادوی یک عامل پزشکی از شر نشانه‌های بیماری خلاص شود، اما در حال حاضر درمان قطعی برای آن وجود ندارد. شاید درمان با دارو‌های شیمیایی یک راه حل عالی نباشد، اما خوب است. به طور کلی اگر بتوانید با مصرف دارو ۶۰ تا ۷۰ درصد از علایم بیماری کم کنید، به نتیجه مطلوب رسیده‌اید.  


با این حال تکیه کردن به دارو‌های شیمیایی به این معنی است که هیچگاه تمام علایم از بین نخواهند رفت و با قطع دارو‌ها همیشه در معرض آسیب و بازگشت بیماری خواهید بود. در واقع دارو، درمان نیست بلکه کنترل کننده است و حتی در شرایطی که راضی کننده به نظر می‌رسد، اگر مصرف آن‌ها را ادامه ندهید در عرض چند هفته بیماری باز خواهد گشت.  


دارو‌های شیمیایی زمانی واقعا موثر عمل می‌کنند که به عنوان بخشی از یک درمان جامع در کنار درمان شناختی / رفتاری مصرف شوند و شما را تشویق به ادامه روند درمان کنند. شما هیچوقت قادر نیستید بدون مساعدت گرفتن از عامل دیگری با شیمی مغز خود و آنچه در آن رخ می‌دهد مبارزه کنید. مصرف دارو نیز به این معنی نیست که دیوانه یا متوهم هستید بلکه با فروکش کردن علایم می‌توانید آرامش بیشتری کسب کنید و در زندگی خود موثرتر باشید.


درمانگر خود باشید

هدف از یک درمانِ شناختی / رفتاری خوب قرار دادن ابزار لازم در اختیار شما برای مدیریت علایم بیماری است. با پیش رفتن روند درمان، مسئولیت هدایت درمان کم کم از شانه درمانگر برداشته شده و به عهده خودتان خواهد بود. ممکن است درمانگر وظایفی را به شما محول کند تا بتوانید با ترس‌هایتان روبرو شوید و بر آن‌ها غلبه کنید. در چنین شرایطی است که یاد می‌گیرید شرایط دشوار را خودتان شناسایی کنید و تکالیف چالش برانگیز را برای خودتان طراحی کنید. به این ترتیب در سایر مراحل زندگی نیز مدیریت کردن مسائل را خواهید آموخت.


 صبور باشید، همه چیز درست می‌شود

روند درمان چقدر طول می‌کشد؟ برای هر فرد هر قدر که لازم باشد. اگر این اختلال در فردی چندان پیچیده و حاد نباشد بین شش تا دوازده ماه زمان خواهد برد. اگر علایم شدید باشند، فرد به کندی همکاری کند یا مشکلات دیگری نیز درمیان باشند این زمان طولانی‌تر خواهد شد. شاید فرد مدت زیادی از اجتماع فاصله گرفته باشد، شغلی نداشته و به خانه رسیدگی نکرده باشد، در این صورت بازگشت به این گونه فعالیت‌ها روند به پایان رساندن درمان را طولانی‌تر خواهد کرد.

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: ویروس کرونا رضا رحمانی ناو جماران ناوچه کنارک شب قدر حسین مدرس خیابانی دعای روز نوزدهم رمضان وسواس فکری عملی وسواس ویروس کرونا رضا رحمانی ناو جماران ناوچه کنارک شب قدر حسین مدرس خیابانی دعای روز نوزدهم رمضان دارو های شیمیایی وسواس فکری عملی وسواس ها دارو ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۴۱۲۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، کلاس آموزشی پیشگیری از آسم و آلرژی با هدف کسب مهارت‌های خودمراقبتی، پیشگیری و درمان با حضور معمر کارشناس بیماری‌های غیر واگیر و کولیوند پزشک عمومی مرکز جامع سلامت ارشاد، برای کارکنان دانشکده علوم توانبخشی برگزار شد.

کولیوند در تشریح بیماری آسم و راه‌های درمان از جمله آموزش مداوم و مشارکت فعال این بیماران؛ به پرهیز از تماس با مواد آلرژی و حساسیت زا به ویژه دود سیگار و تعیین برنامه درمان دارویی پرداخت.

وی گفت: درمان موثر آسم احتیاج به تعاملی قوی بین تیم مراقبت، پزشک معالج، بیمار و اعضای خانواده بیمار دارد.

کولیوند در ادامه با اشاره به گزارش سازمان بهداشت جهانی که بیش از ۱۵۰ میلیون نفر در سطح جهان به آسم مبتلا هستند، گفت: از هر ۳۰ دانش آموز در یک کلاس ۲ یا ۳ نفر مبتلا به آسم است.

وی اظهار کرد: استفاده روزانه از سبزیجات، لبنیات، مواد مغذی، ویتامین، مکمل و آنتی اکسیدان‌ها می‌تواند ابتلا به بیماری آسم را کاهش و در درمان موثر شود.

در ادامه این کلاس معمر کارشناس بیماری‌های غیر واگیر عنوان کرد: آسم یک بیماری التهابی طولانی مدت راه‌های هوایی ریه است که با نشانه‌های متغیر و عود کننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و انقباض نایچه که به راحتی تحریک می‌شود و مشخص می‌شود.

وی افزود: از علائم شایع و غیر اختصاصی این بیماری سرفه (به خصوص در شب)، خس خس سینه، تنگی نفس و گرفتگی سینه است که گاهی اوقات، تشخیص این بیماری را از سایر بیماری‌های تنفسی دشوار می‌کند.

معمر خاطرنشان کرد: غذاها، دارو، مواد شیمایی صنعتی، دود سیگار و مواد دخانی، استفاده از ادویه‌جات، فلفل و غذا‌های آماده و کنسروی، چاقی، هوای آلوده، ذرات گرد و غبار، مواد شیمیایی و بخار گاز‌های مضر موجود در محیط کار و عوامل حساسیت‌زای حیوانات نظیر پر و مو یا مدفوع حیوانات خانگی از علل مهم بروز یا تشدید علائم آسم است.

وی افزود: تایید تشخیص آسم بر اساس سه عنصر کلیدی (سابقه علائم متناوب و یافته‌های معاینات فیزیکی، نمایش محدودیت جریان هوای بازدمی ترجیحا" با اسپیرومتری و رد تشخیص‌های دیگر است.

معمر افزود: از اقدامات تشخیصی انجام رادیوگرافی قفسه سینه، اسپیرومتری (تست ریه)، تست آلرژی، تست‌های آزمایشگاهی آلرژی (RAST) و سی تی اسکن است.

گفتنی است، این کارگاه به مناسبت روز جهانی آلرژی و آسم روز ۱۸ اردیبهشت ماه برگزار شد و در پایان به سئوالات کارکنان پاسخ داده شد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توسعه ریز داروی ایرانی برای درمان عفونت های قارچی ناخن
  • درمان ضد انگلی بیش از ۹ هزار راس دام سبک در اندیمشک
  • درمان زخم پیش رونده سالک در یک کودک ۲ ساله در اصفهان
  • ارس پلنگ باغ وحش مشهد تحت درمان قرار دارد
  • توصیه‌هایی درباره یک بیماری زنانه
  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • آخرین وضعیت تامین داروهای تالاسمی اعلام شد
  • رفلاکس معده؛ نشانه‌ها، علل و راه‌های درمان آن
  • چه کسانی نباید آب زرشک بخورند؟